Manitou XL extra large

Manipulovať so všetkým, tak znie význam značky Manitou preložený do slovenčiny, je hlavnou úlohou manipulátora typu MLT 841-145 PS+ na dvore Poľnohospodárskeho družstva Špačince v blízkosti Trnavy. Predurčili ho manipulovať s maštaľným hnojom, podstielacou slamou, krmivami a k ďalším obslužným prácam na dvore.

Prvý zbežný pohľad na Manitou MLT 841 prezrádzal, že ide o úplne nový stroj. Pravdou však je, že natočil za dva mesiace 200 Mth. Dokonalá príprava na fotenie pre náš časopis len naznačuje, ako sa v Špačinciach k technike správajú. Tá sa im odvďačuje spoľahlivosťou a dlhšou životnosťou. To je vizitka predsedu Ing. Rudolfa Nádaského, PhD, mechanizátora Štefana Gašparíka, ale aj obslúh strojov, v tomto prípade Štefana Gajarského.

Výber stroja

Nový Manitou nahradil v podniku 15 ročný teleskopický nakladač s nájazdom 17 000 Mth. Je preto predpoklad, že aj predstavovaný Manitou sa dožije úctyhodného veku pri čo najnižších nákladoch na údržbu a opravy. Preto mechanizátor Štefan Gašparík venuje výberu strojov plnú vážnosť. Cena nie je rozhodujúci faktor, nesnaží sa za každú cenu ušetriť. Ak je nejaký prvok výbavy potrebný pre komfort vodiča či vyššiu výkonnosť, objednáva ho. Príkladom je aj tento manipulátor nakonfigurovaný podľa presných požiadaviek, nešlo o skladový stroj.

Moreau Agri s najdlhšou tradíciou predaja teleskopov jednej značky

23-ročné skúsenosti s predajom a servisom manipulačnej techniky jednej značky má na Slovensku Moreau Agri Madunice, stále s jedným konateľom Pavlom Domorákom. Spomíname ho zámerne, pretože spolu s mechanizátorom Štefanom Gašparíkom vyberali presný typ, špecifikáciu a náradia. Nadobudnuté skúsenosti z predaja viac ako 1 400 manipulátorov za históriu Moreau Agri sa zúročujú v znalostiach špecifík strojov a potrieb zákazníkov. Stačilo len zadať, že Manitou bude nakladať balíky slamy do výšky až 8 m či vykonávať ťažké práce ako nakladanie obilia, slamy či repy a odborníci z Maduníc prirodzene vybrali model MLT 841. Oproti veľkostne nižšiemu radu má pevnejšie nápravy, koncové prevody a mohutnejšiu konštrukciu. V hmotnostnom vyjadrení je MLT 841 voči 741-ke ťažší o približne 1 400 kg. Nad modelom MLT 841 s výškou zdvihu 7,6 m sa nachádza model 941 s výškovým dosahom 9 m a MLT 1041 s 9,65 m výškou zdvihu.

Pri ukladaní balíkov oceníte funkciu Quicklift, keď sa výložník pohybuje zvislo a nie ako bežne po kružnici.

Prekladanie ohromných ton

Hmotnosť navyše v podobe pevnej konštrukcie sa určite zíde pri enormne ťažkých prácach, ktoré sú skôr predurčené pre kolesový nakladač. Ak počítame so všeobecným faktom, že v poľnohospodárstve sa so surovinami manipuluje viacnásobne. A to hovoríme o „iba“ 1 300 ha podniku s pomerne rozsiahlou živočíšnou výrobou. V Špačinciach pestujú pšenicu, repku, cukrovú repu, kukuricu využívanú na zrno, siláž a CCM, ďatelinoviny a v poslednom období aj raž konzervovanú vo vakoch.

A koľko materiálu sa prekladá v PD Špačince?

5 000 – 6000 t siláže, 1 400 t senáže, 11 000 t cukrovej repy, 1 000 t rezkov, 3 500 t obilia, 1 000 t repky, 12 000 t maštaľného hnoja a 2 000 t zlisovanej slamy. Suma sumárum spolu 38 000 t. Samozrejme ide o hrubý odhad. Ak vezmeme do úvahy, že sa s materiálom manipuluje viacnásobne, číslo stúpa ohromne. Objektívne treba povedať, že nakladanie a manipuláciu v podniku zverujú okrem Manitou aj dvom malým a jednému väčšiemu stroju rôznych značiek.

Dvorný nakladač

„Manitou sme vyhradili pre práce na našom hospo- dárskom dvore. Bude manipulovať s obilím v skladoch, ale hlavne v živočíšnej výrobe pri nakladaní krmiva, slamy pre podstielku a manipulácii s maštaľným hnojom. Prácu si nájde aj na skládke cukrovej repy,“ vymenúva Štefan Gašparík. O prácu počas celého roka má postarané. Jednou z podmienok bola aj výška manipulátora, aby vošiel aj do starších maštalí. K novému nakladaču vybrali štyri typy náradia.

Sklápacie vidly na balíky

Základné paletizačné vidly dopĺňa lyžica s objemom 2,5 m3. Tento objem je akýmsi kompromisom. MLT 841 totižto zvládne aj väčšiu lopatu, avšak s jej hmotnosťou klesá predný dosah ramena, ktorý je potrebný pri manipulácii s obilím v halových skladoch. Naviac, väčšia lyžica zhoršuje výhľad dopredu. V Špačinciach teda zakúpili kompromisnú 2,5 kubíkovú lyžicu.

Zaujímavosťou zo širokej ponuky náradia Manitou sú sklápateľné vidly na veľké balíky. Ich vlastnosť – sklápateľnosť využívajú v maštaliach a skladoch s nižšími stropmi. Pochopiteľnou daňou zato je znížená opora iba pre dva balíky. Na poli viete prepraviť 3 a viac balíkov.

Špecialisti na hnoj

Lyžicu s pridržiavačom pre hnoj poradil dodávateľ stroja. Vodič Štefan Gajarský sám neveril, že práca pri vyhŕňaní hnoja z maštalí s nimi bude výrazne rýchlejšia ako s klasickou lyžicou na sypké materiály. Pri nakladaní hnoja do rozhadzovača alebo iného typu návesu sú výhody lyžice s pridržiavačom ešte výraznejšie aj napriek jej nižšiemu objemu.

Lyžica s pridržiavačom nesmie v hnoji chýbať. Aj keď je na stroji manuálne istenie náradia,
Manitou prostredníctvom Moreau Agri vie dodať aj hydraulické istenie.

Manuálne istenie náradia, ale…

Na modernom teleskopickom manipulátore akosi nepasuje manuálne istenie náradia. Ale všetko má svoje ale… V Moreau Agri týmto spôsobom prednostne vybavujú dodávané stroje, aj keď výrobca ponúka hydraulické istenie, pri ktorom obsluha pri výmene náradia nemusí vychádzať z kabíny. Koniec koncov hovoria, že nijakej obsluhe neuškodí, keď vystúpi z kabíny a výmene venuje pár sekúnd. Koniec koncov v poľnohospodárstve, viac ako v iných odvetviach množstvo náradí disponuje ďalšou hydraulickou funkciu, pri ktorej musíte tak, či tak pripájať/ odpájať hadice.

Nový model

V Špačinciach si počkali na nový model s prívlastkom XL. Ako hovoria v Manitou, XL označuje Extra Veľký komfort a pohodlie a extra veľmi výhodné servisné a prevádzkové náklady. XL nesú označenie modely 841 a 1041, ktoré nahrádzajú MLT 840 a 1040.

Rozdiely medzi MLT 840 a 841 New Ag XL:

• motorom Yanmar nahradili motor John Deere,

• vyššia nosnosť o 100 kg – 4,1 t pre oba modely,

• vyšší výškový dosah o 5 cm na 7,60 m, resp. 9,65 cm.

Nový motor

Najväčšie zmeny medzi modelmi 840 a 841 sa nachádzajú pod kapotou. Dôvod je prozaický – prechod na vyšší emisný stupeň V. Nový japonský motor Yanmar má síce objem väčší oproti predchodcovi iba o 0,1 l a ten istý výkon 141 koní, ale dosahuje krútiaci moment pri 1 500 otáčkach vyšší až o 12 % na hodnote 602 Nm a podstatne nižšiu spotrebu o 11 % (podľa údajov Manitou). Nízke emisie zabezpečujú všetky dostupné systémy AGR, filter pevných častíc, SCR a oxidačný katalyzátor. Čo sa týka spotreby v Špačinciach, nedokážu ju pre krátkosť času objektívne vyhodnotiť. Štefan Gajarský vie, že tankuje každý týždeň asi 120 litrov paliva.

Powershift

Manitou MLT 841-145 PS+ znamená – Manitou Loader Telescopic s 8 m výškou zdvihu, 4,1 t nosnosťou, výkonom 145 koní a PowerShiftovou prevodovkou. Powershiftová prevodovka radí 6 stupňov dopredu a 3 dozadu v automatickom móde podľa aktuálneho zaťaženia a rýchlosti a v manuálnom móde na joysticku. Prepravná rýchlosť 40 km za hodinu už je štandardom.

XL komfortu

Manitou uľahčuje základnú údržbu napríklad aj zjednodušeným mazaním. Kým v Špačinciach mali hlavné mazničky náprav vyvedené na jedno prístupné miesto, tak výrobca ponúka ešte vyšší štandard – automatické mazanie. Ak si zvyknete, len s ťažkosťami sa budete vzdávať drobností, ako originálne LED pracovné osvetlenie či 3 pravé spätné zrkadlá pre pohľad do všetkých strán. Zaujímavosťou je kamera na výložníku, ktorá podľa výrobcu zvyšuje výkonnosť nakládky až do 10 %. Zaujímavé.

Kabína NewAg

Kabínu predstavenú v roku 2016 Manitou montuje aj do oboch noviniek. A čo sme písali vtedy, platí aj dnes. Vodiča si rozmaznáva a cíti sa ako v aute. Veď elektrické sťahovanie okna je v poľnohospodárskych strojoch jedinečné. Hlučnosť 69 dB(A) sa zhoduje s najtichšími kabínami traktorov. Jedinečným je aj výstup do kabíny cez Easy Step. Ergonomické nastupovanie uľahčuje časté vychádzania z kabíny, zvlášť pri strojoch v živočíšnej výrobe. Jedinečným je takisto výhľad. Hlavne hore na cez panoramatické okno. Pred pádom nákladu obsluhu chráni osem mreží umiestnených tak, aby zorné pole narúšali len minimálne. Obsluha má z kabíny výborný 360° výhľad aj v daždi, pretože na každom okne sa nachádza stierač, a na čelnom až dva.

Predseda PD Špačince Ing. Rudolf Nádaský, PhD. (v strede), spolu s mechanizátorom Štefanom
Gašparíkom (vpravo) a obsluhou Štefanom Gajarským pred novým teleskopickým manipulátorom
Manitou.

Adaptívne sedadlo

S traktormi sa Manitou môže smelo porovnávať nielen nízkou hlučnosťou, ale aj komfortom interiéru. Kráľ nakladania sedí na prémiovom sedadle Grammer, vzduchom odpruženým prispôsobeným hmotnosti panovníka. Znižuje vibrácie až o 54 %. So sedadlom súvisí aj funkcia Eco stop – automatické vypínanie motora pri opustení sedadla vodičom. Podľa Manitou takto majiteľ stroja ročne ušetrí za palivo až 1 500 €. Na sedadle, konkrétne na lakťovej opierke sa nachádza JSM joystick aj s integrovaným pojazdom. Komfort zvyšujú programovateľné tlačidlá, ktorým možno priradiť jednu z množstva funkcií a dajú sa premiestňovať na prístrojovej doske tak, aby boli v pohodlnom dosahu pri tej práci, ktorú práve treba vykonávať. Ich funkcia zostáva zachovaná bez ohľadu na ich polohu na prístrojovej doske.

Automatické funkcie hydrauliky

Prietok hydraulického čerpadla 200 l za minútu sa na novom modeli nezmenil. Zostala aj regeneratívna hydraulika, keď pri klesaní ramena sa využíva gravitácia a tlak hydraulického oleja sa využíva pre iné funkcie. Výborným je aj pruženie ramena Active CRC, ktoré znižuje nápor na konštrukciu a zjednodušuje prevážanie hlavne sypkých materiálov.

Manitou vybavuje New Ag modely zaujímavými funkciami:

• Bucket shaker je tzv. vyklepávacia funkcia používaná v prípade príliš lepivých materiálov. Vodiča odbremení od pohybov joysticka doľava – doprava. „Vyklepanie“ sa aktivuje tlačidlom.

• Return to load navráti lyžicu či paletizačné vidly automaticky do východiskovej ľubovoľnej spodnej pozície, napr. pre naberanie paliet.

• Quickfit funkciu využijete napr. pri ukladaní balíkov slamy. Pri spúšťaní ramena sa výložník pohybuje po zvislej dráhe a nie po kružnici, takže vodič nemusí korigovať vzdialenosť od steny sťahovaním vnútorného ramena.

Vzdialený servisný prístup Easy Manager

Množstvo užívateľov a majiteľov firiem má strojové parky vybavené určitým typom sledovania ich činnosti. Aby ste ani s nakladacou technikou neprišli o túto výhodu, Manitou továrensky vybavuje svoje stroje tzv. Easy Manager. Má geolokačnú funkciu a prostredníctvom aplikácie Mymanitou informuje o aktuálnej činnosti či spotrebe. Diaľkové prepojenie s Moreau Agri zjednodušuje plánovanie údržby a servisu, čím sa zvyšuje ich spoľahlivosť, ale napríklad aj zostatková hodnota. Servisní technici Moreau Agri využívajú mobilnú aplikáciu Easy Manager na prvotnú, vzdialenú diagnostiku stroja, Cez aplikáciu si vedia skontrolovať aktuálny stav stroja, pripraviť sa vopred na plánovanú údržbu alebo servis – špecifikáciou poruchových kódov. Táto možnosť skracuje celkový čas opravy, pretože technik príde na zásah už vopred pripravený. Okrem továrenského systému môžete použiť aj systém od iných dodávateľov, čo vidieť aj na príklade v PD Špačince. Vybavené ním majú väčšinu svojich strojov a v najbližšom období pripoja aj nový Manitou.

Záverom: Vynovený teleskopický manipulátor Manitou MLT 841 ponúka XL komfort a XL výhodné náklady na údržbu. Taký XL komfort kabíny v žiadnom inom manipulátore nenájdete. Zdôraznime dôležitosť výberu modelu 841 pre ťažké práce v cukrovej repe, skladovaní obilia či maštaľnom hnoji, ktoré bude v PD Špačince ich nový stroj vykonávať.