V súčasnej dobe sa na poliach používajú moderné traktory, ktoré sú schopné dosahovať vysoké pracovné rýchlosti. Tomu však musia byť prispôsobené aj ťahané či nesené náradia. Dnes je úplne bežné že obilné, či presné sejačky dosahujú pracovnú rýchlosť 20 km/h. A to platí aj pre rozhadzovače priemyselných hnojív. Napríklad pri treťom štvrtom prihnojovaní pšeníc je parcela zhutnená a rovná, takže pracovná rýchlosť 25-30 km/h je možná. Lenže aj pri týchto rýchlostiach musí rozhadzovač dodržiavať priečnu aj pozdĺžnu rovnomernosť

Zvýšená presnosť rozhadzovačov Sulky X40+ alebo X50+ Econov, ktorá bude dostupná od sezóny 2021, prináša nové možnosti v oblasti presného poľnohospodárstva. Čo si predstavovať pod zvýšenou presnosťou? V prvom rade je to úplne nová elektronika s patentovaným systémom SPEED CONTROL. Tento systém dostal zlatú medailu na výstave SIMA 2021. Samozrejmosťou už je Isobus, 12 sekcií, a nezávislá modulácia dávky na pravej a ľavej strane rozhadzovača.
Systém SPEED CONTROL je softvérová záležitosť, ktorá eliminuje rozdiely v priečnej rovnomernosti. Táto vzniká pri vyšších pracovných rýchlostiach. Systém presnejšie usmerňuje tok hnojiva a zabraňuje nežiaducim odchýlkam.

12 sekcií v zakrivenom tvare

Príklad 1: Aktívne zatváranie sekcií od prvej po poslednú.
Príklad 2: Pri práci je otvorená len jedna sekcia, aj napriek tomu, že všetky ostatné sekcie sú zatvorené.

Jedinečnou vlastnosťou rozhadzovačov Econov je automatické ovládanie pracovného záberu pomocou GPS. Ako jediní na trhu berieme do úvahy tvar aplikačného obrazca. Pri rozhadzovačoch nemôžeme ovládať sekcie ako na postrekovači. Patentovaný systém Econov disponuje v súčasnosti 12 virtuálnymi sekciami v zakrivenom tvare. Ich ovládanie je plne nezávislé. Systém je schopný zopnúť sekcie sprava doľava, alebo opačne, taktiež vie spustiť len krajnú sekciu. Takéto nezávislé ovládanie sekcií zabezpečuje dokonalé ukončenie práce na úvratiach a pri práci v cvikoch. Rozhadzovač nielenže uzatvára sekcie ale aj prispôsobuje dávku tak, aby bola zachovaná priečna rovnomernosť pri práci.

Rozhadzovač bez aktivovaného systému SPEED CONTROL.
Rozhadzovač s aktivovaným systémom SPEED CONTROL.

Ušetrite až 9% hnojiva s Econovom

Túto sezónu vykonal francúzsky Národný výskumný inštitút pre životné prostredie a poľnohospodárstvo (IRSTEA) test rozhadzovača Sulky Econov. Pri tomto teste porovnávali účinnosť systému Econov a to tým spôsobom, že pri prvom prejazde rozhadzovali v manuálnom móde a následne na to urobili prejazd v automatickom Econov móde. Rozdiely možno vidieť na aplikovanej ploche.

Bez systému Econov (manuálny režim): na aplikačnej
mape je možné vidieť množstvo prehnojených
(červená farba) a nedohnojených (modrá farba)
oblastí. Obsluha musí manuálne zapnúť alebo
vypnúť rozhadzovač na úvrati, čo nie je možné presne
odhadnúť.
S aktivovaným systémom Econov: na aplikačnej
mape je evidentne vidieť že so systémom Econov sa
prehnojené (červená farba), alebo nedohnojené
(modrá farba) oblasti podarilo takmer úplne eliminovať.
Rozhadzovač je riadený plne automaticky.
Vypínanie a zapínanie odsadených sekcií pomocou
GPS v tvare aplikačného obrazca zabezpečí to, aby
bola zachovaná priečna aj pozdĺžna rovnomernosť.
Výsledkom tejto efektívnej súhry je úspora hnojiva
okolo 9%.

Nezávislé nastavenie dávky na pravej a ľavej strane

Na porovnanie: Na obrázkoch sú zobrazené zóny na aplikačnej mape (štyri
odtiene zelenej farby = štyri rozdielne dávky hnojiva) a línie pohybu rozhadzovača.
Na ľavom obrázku je aktivovaná funkcia nezávislej dávky na oboch
stranách pomocou GPS. Výrazne tým redukujeme oblasti, ktoré sú prehnojené
alebo nedohnojené a to pri využití úrodových alebo živinových máp. Červená
farba na mapách znázorňuje inú dávku ako je zodpovedajúca danej oblasti
na aplikačnej mape.

Sulky ako jediný výrobca na trhu ponúka túto funkciu na rozhadzovačoch X40/X50 Plus Econov. Nezávislé nastavenie dávky na pravej alebo ľavej strane pomocou GPS je možné, len ak je rozhadzovač spojený s ISOBus počítačom Sulky ISOBUS Quartz 800, JD GreenStar 4640, 2630, Trimble GFX/TMX, CCI1200, Case ASF700 alebo NH Itelliviw IV. Táto funkcia má význam hlavne pri používaní úrodových alebo živinových máp. Systém pracuje so štandardnými mapami, ktoré sú spracované v software napr.: Farmstar, Farmworks, Soyl, Defisol